Met deze tips bouw jij een duurzame woning!
Ben je van plan een nieuwe woning te bouwen of je huidige woning te verbouwen? Dan is dit hét moment om te kiezen voor duurzame en energiebesparende maatregelen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Met deze tips maak je van jouw (ver)bouwproject een energiezuinig succes. Ontdek er alles over in deze blog.
Woning isoleren
Goede isolatie is de basis van een energiezuinige woning. Begin met het isoleren van vloeren, muren en dak. Zo blijft de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten. Laat je adviseren over welke isolatiematerialen het beste bij jouw huis passen.
Kies voor hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas, ook bekend als HR++ glas, is een slimme keuze om je huis goed te isoleren. Dit glas heeft een speciaal gas en een dunne metalen laag aan de binnenkant, wat extra isolatie geeft. Hiermee beperk je warmteverlies via je ramen aanzienlijk.
Maak gebruik van zonne-energie
Met zonnepanelen wek je zelf duurzame elektriciteit op. Overweeg ook thermische zonnepanelen voor je warm water. Zo bespaar je flink op je energierekening en maak je jezelf minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Installeer een warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, aarde of het grondwater om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Combineer dit met zonnepanelen voor het meest duurzame resultaat.
Houd je verbruik in de gaten met een slimme meter
Met een slimme meter zie je precies hoeveel energie je verbruikt. Zo kun je je gedrag aanpassen om te besparen. Geavanceerde systemen zoals KNX schakelen zelfs automatisch apparaten uit als er niemand in de kamer is.
Duurzame meubels en materialen
Denk ook aan duurzaamheid bij de inrichting van je nieuwe of verbouwde woning. Kies voor meubels van milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Elke groene keuze telt!
Kies voor ledverlichting
Vervang al je oude lampen door energiezuinige ledlampen. Ledlampen gaan niet alleen veel langer mee, maar verbruiken ook veel minder stroom.
Kies voor meer groen rondom je woning
Creëer rond je woning groene zones met planten, bloemen en gras. Dit verkoelt in de zomer, bevordert de biodiversiteit en helpt wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval. Een andere optie is om te kiezen voor een groendak
.
Gebruik regenwater
Vang regenwater op in een regenton of ondergrondse tank. Ideaal voor je tuin, toilet of schoonmaakklusjes. Hiermee bespaar je geld op je waterrekening!
Let op het energielabel van apparaten
Koop je nieuwe huishoudelijke apparaten? Kijk dan goed naar het energielabel en kies minstens voor klasse A. Dit bespaart niet alleen geld, maar het zal je huis in het algemeen energiezuiniger maken!
Met deze tips bouw jij een energiezuinige en duurzame woning waar je lang plezier van zult hebben. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Neem dan contact op met Villabouw en Woningbouw Van Hoecke in Wetteren, Oost-Vlaanderen voor professioneel advies.
Comments